Olivier Rieter

Nov4th

Inferno


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/public/wp-includes/functions-formatting.php on line 83

Inferno is de naam van het vierde boek over de symbolenwetenschapper Robert Langdon. Dan Brown heeft weer een ware page turner geschreven met korte hoofdstukken en eindeloos veel cliff hangers. Het boek speelt zich voor een groot deel af in Florence, het Florence van de literator Dante uit de Renaissance . Minder dan in De Da Vinci code komt Brown met een opmerkelijke kunsthistorische of theologische theorie. Er wordt geen nieuwe visie op Dante ontvouwd.

Zoals een goede thrillerauteur betaamt zet Brown de lezer steeds op het verkeerde been. Naar mijn smaak iets te veel, zodat er enige irritatie ontstaat. Ook bevat dit boek enige plotfoutjes. Toch is Inferno naar mijn smaak het sterkste boek van Brown. Het gaat echt ergens over en het is goed dat de auteur zijn roem aangrijpt voor maatschappijkritiek. Zijn koppeling van de stroming transhumanisme met de denkbeelden van Malthus is opmerkelijk, maar niet geheel overtuigend.

Voor de stijl hoef je het boek niet te lezen, al lijkt Brown zich ook stilistisch nog een beetje te ontwikkelen. Het vrouwelijke hoofdpersonage in deze thriller, Sienna Brooks, is vrij goed uitgewerkt. Het is mogelijk Browns meest afgewogen romanfiguur, al zal Brown nooit doorgaan voor een groot psycholoog.

Er is in mij nog geen Dan Brown-moeheid opgetreden. Het soort puzzelthrillers dat hij schrijft voorziet duidelijk in een behoefte. Dankzij Browns boeken maken mensen kennis met cultuur en historische theorieŽn, wat eigenlijk alleeen maar positief te waarderen valt. Het is te makkelijk om dergelijke boeken naar beneden te halen. Er is veel intelligentie, research, plotting en fantasie nodig om een echte Dan Brown te schrijven.

Dan Brown, Inferno, ISBN 978 0 593 07249 3.

No comments yet. Be the first.

Leave a reply