Olivier Rieter

May23rd

Roman over de kunst van Jheronimus Bosch


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/public/wp-includes/functions-formatting.php on line 83

Het raadsel van het Prado van Peter Dempf is een teleurstellende roman over de kunst van Jheronimus Bosch. Het grootste deel van het boek speelt in het Den Bosch van 1510. De couleur locale is het meest aansprekende aspect van het boek, veel meer dan de dwaze theorie over het meesterwerk van Bosch, De tuin der lusten, die uit de doeken wordt gedaan. Het verleden en heden worden in de tekst op een gekunstelde manier aan elkaar verbonden. Met name de personages uit het heden zijn weinig aansprekend.

Het verhaal begint in een resaturatie-atelier in het Prado in Madrid. Daar werkt de restautateur Michale Keie aan het door een godsdienstwaanzinnige  pater beschadigde schilderij. Het grootste deel van het boek  beslaat een vertelling van deze pater over een van Bosch´ gezellen, Petronius Oris. De gekke pater heeft, dat is handig, een fantastisch geheugen en grote gaven als verteller. Hij weet uit het hoofd de essentie van een zeer lijvig document dat hij ergens in een archief vond, op te dissen. De restaurateur en de kunstbeschadiger zijn met elkaar in contact gebracht door de therapeute van de laatste, om onduidelijke redenen.

Uiteindelijk zijn beide verhaallijnen onbevredigend. Omdat het boek ook geen literaire waarde heeft is het geen aanrader. Dat is jammer want het is een tot de verbeelding sprekend thema. Dempf is geen Dan Brown. Spannend wil dit boek, een reli puzzelthriller,  niet worden daarvoor is het allemaal te gezocht.

Peter Dempf, Het raadsel van het Prado, ISBN 978 90 6112 345 3.

No comments yet. Be the first.

Leave a reply