Olivier Rieter

Jan8th

Interessante roman over de Amerikaanse stripgeschiedenis


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/public/wp-includes/functions-formatting.php on line 83

Michael Chabon kreeg de Pulitzer prize voor fictie voor The amazing adventures of Kavalier & Clay.  Deze bekroning vind ik bijzonder verdiend. Het boek gaat over familiebanden, de Tweede Wereldoorlog, Joods erfgoed en over de bloeitijd van de comic strip in Amerika. Ook de frontale aanval op het genre strip na de Tweede Wereldoorlog door fatsoensrakkers komt aan bod. Chabon biedt een aansprekende mengeling van feit en fictie.

The amazing adventures of Kavalier & Clay is het verhaal twee Joodse jongemannen, neven, die samen strips maken. Sammy bedenkt de verhalen en Joe tekent ze. Het is de tijd waarin Superman en Batman voor het eerst verschenen, in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Sammy en Joe komen met een eigen superheld, The escapist.  Ze verkopen de rechten op het personage en verliezen zo de aanspraak op het vele geld dat binnenkomt. Dit is een gang van zaken die lijkt op die rond de scheppers van Superman, die ook niet echt profiteerden van het succes van hun schepping.

Joe vertrok in de jaren dertig uit Tsjechoslowakije naar de Verenigde Staten. Hij liet zijn ouders en broertje er achter. In het boek onderneemt Joe pogingen om hen over te laten komen. Joe leerde in zijn oude vaderland het vak van ontsnappingskunstenaar van een magiër die wat weghad van Harry Houdini. Zijn strips over The Escapist zijn mede gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Bij zijn ontsnapping uit het door de Duitsers bezette Tsjechoslowakije speelt de legendarische Golem een rol. Zo voelt Joe een connectie met het Joodse erfgoed, terwijl hij niet echt religieus is.

Sammy ontdekt in het boek zijn homoseksuele gevoelens. Hij is een matig tekenaar, maar heeft een enorme fantasie, geschikt voor het maken van pulp. De band tussen Sammy en Joe vormt de kern van het boek, maar ook Rosa, de liefde van zijn leven van Joe, speelt een grote rol.

Chabon is in het boek oprecht geinteresseerd in de geschiedenis van de comic strip. Hij bespot deze niet.  De roman bevat vele verwijzingen naar bekende namen uit de stripgeschiedenis. Aan het einde van het boek, als het verhaal in de jaren vijftig is aanbeland, speelt het boek The seduction of the innocent van de psychiater Wertham een belangrijke rol. Wertham stelde dat strips de jeugd zouden bederven met seks, deviantie en geweld. De politiek haakte hier op in en de stripindustire werd  aan banden gelegd.

Het omvangrijke boek is niet alleen voor stripliefhebbers boeiend, maar ook voor ´gewone´ lezers.  Het lot van de familie van Joe is aangrijpend en de belangrijkste personages zijn goed uitgewerkt. Bovendien is de tekst in een prettige stijl geschreven door Chabon, die fungeert als alwetende verteller.  Op basis van dit boek vind ik Chabons hoge status in het Amerikaanse literaire wereldje verdiend.

Michale Chabon, The amazing adventures of Kavalier & Clay, ISBN 978 1 84115 493 0.

No comments yet. Be the first.

Leave a reply