Olivier Rieter

Jan4th

Boeiende educatieve strip


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/public/wp-includes/functions-formatting.php on line 83

Post uit China is een educatieve strip van de Vlaamse striptekenaar Geert de Sutter in opdracht van de monseigneur Schraven Stichting. Schraven was een Nederlandse geestelijke in China. In een prettige klare lijn stijl, zonder veel grafisch vuurwerk, brengt De Sutter het leven van Schraven in dienst van kerk en missie in beeld. Het is een beschrijvende strip waarbij het historische verhaal wordt gevolgd en er niet is gekozen voor een meer narratieve fictionalisering.

Dat is een terechte keuze. Het doel van de strip is educatie. Men wil het voorbeeldige leven van Schraven tonen. Deze offerde zijn leven om vrouwen en meisjes te beschermen tegen de Japanse aggressors in het China van de jaren dertig van de vorige eeuw. De Sutter, ooit assistent van Bob de Moor, heeft zich gespecialiseerd in religieuze didactische uitgaven. Voor kunstzinnige vernieuwing of spannende uitbeeldingen van veldslagen of liefdesaffaires moet men elders zoeken. De Sutter doet waarvoor hij is ingehuurd en hij overtuigt op zijn terrein.

De vraag is wel welke doelgroep het project moet aanspreken. Om jongeren succesvol te onderrichten had het album misschien toch wat meer pit moeten hebben. De vraag is trouwens of jongeren überhaupt nog wel strips lezen. Toch heeft een uitgave als deze een functie. De stripvorm is uiterst geschikt om een levensverhaal in beeld te brengen in kort bestek. Het is een doelmatige (en qua productie niet te dure) methode om de lezer mee te laten leven en iets op te laten steken. Hierbij is de leeftijd van de lezer van ondergeschikt belang. De meeste mensen hebben tegenwoordig de gêne van het lezen van een strip wel overwonnen.

Voor katholieke educatie is de strip een geschikt medium, dat aansluit bij de katholieke beeldcultuur. Om meer inzicht in de mens Schraven te krijgen, zijn andere methoden van historische didaktiek meer geëigend, zoals een biografie of een geannoteerde brievenuitgave. Al met al is dit een geslaagd staaltje vakmanschap, gestoeld op veel research, dat laat zien dat er vele wegen naar het cultuureducatieve Rome leiden.

Geert de Sutter, Post uit China, ISBN 978 94 6190 168 2.

No comments yet. Be the first.

Leave a reply