Olivier Rieter

Apr8th

Voodoo Histories


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/public/wp-includes/functions-formatting.php on line 83

Voodoo histories. The role of the conspiracy theory in shaping modern history van de Britse journalist David Aaronovitch behandelt een groot aantal complottheorieën uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. Aaronovitch heeft zich tot doel gesteld deze theorieën te ontkrachten en slaagt daar in, op overtuigende wijze.

Hij behandelt onder meer de beruchte protocollen van Zion, de communistische showprocessen uit de jaren dertig, de moord op John F. Kennedy, de dood van princes Diana en Marylin Monroe, het McCarthyisme, de complottheorieën naar aanleiding van de aanslagen op het World Trade Centrum en nog vele andere complotten.

Ontnuchterend voor de romantici onder de complottheorie-aanhangers is de behandeling van de bronnen voor The Da Vinci code. Aaronovitch weet de theorieën van Dan Brown en zijn inspiratiebronnen op een interessante, lezenswaardige manier te diskwalificeren. Het hele verhaal van de Merovingische bloedlijn van Jezus en Maria Magdalena is gestoeld op onhoudbare speculaties en de activiteiten van oplichters en roem en winst na jagende journalisten en zakenlui.

Aaronovitch waarschuwt in zijn conclusie voor postmodern relativisme, waarin iedere theorie als even waar wordt gezien, zonder te kijken of deze op feiten is gebaseerd. Dit boek wijst op de rol die verhalen spelen in de beeldvorming van vaak als machteloos gedefinieerde mensen. De complottheorieën die deze mensen aan elkaar vertellen zouden hen een gevoel van macht over hun situatie geven. Ook wordt de complottheorie in dit boek  -wat speculatief-omschreven als een vorm van hysterie voor mannen. Al bij al is dit een rijke studie, die hoort te staan in de boekenkast van eenieder die is geïnteresseerd in moderne geschiedenis.

David Aaronovitch, Voodoo histories. The role of the conspiracy theory in shaping modern history (Londen 2009), ISBN 978 0 224 07470 4

No comments yet. Be the first.

Leave a reply