Olivier Rieter

Nov13th

El club Dumas


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/public/wp-includes/functions-formatting.php on line 83

Ik las El club Dumas van Arturo Pérez-Reverte in een Engelse vertaling. Het is een literaire thriller over oude boeken en het occulte. Twee verhaallijnen over een Duivels boek en een handgeschreven document van Alexandre Dumas père, worden niet helemaal bevredigend bij elkaar gebracht.

Het verhaal wordt verteld door een zekere Boris Balkan, maar de hoofdpersoon is Lucas Corso, een erudiete boekdetective. Het blijft een beetje raadselachtig hoe Balkan alles wat zich in het hoofd van Corso afspeelde heeft kunnen reconstrueren. Toch is het wel een aardig boek, dat bovendien stilistisch wel wat te bieden heeft.

Corso is wel een intrigerend personage en ook zijn love interest, een zekere Irene Adler (een naam afkomstig uit Sherlock Holmes) is boeiend. In het boek komen bovendien personages uit De drie musketiers van Dumas tot leven.

Pérez-Reverte neemt de gelegenheid waar zijn eruditie uitgebreid te tonen, maar dat is niet echt storend. Veel van de stukjes informatie zijn wel interessant. Zo wordt de ghostwriter van Dumas, een zekere Maquet, besproken. Het boek is in ieder geval meer een aanrader dan de film die Roman Polanski ervan maakte, the Ninth Gate. 
 

Arturo Perez-Reverte, The Dumas club, ISBN 978 0 099 44859 4

No comments yet. Be the first.

Leave a reply